Autor: Pille Sooväli, vanemteadur, taimekaitse osakonna juhataja, METK. Toimetaja: Manuela Kollom, METK

Taimekahjustajate monitooringu eesmärk on koguda ja jagada infot majanduslikult tähtsamate taimehaiguste ja kahjurite esinemisest Eesti põldudel.

Taliraps on õitsemise lõpetanud, toimub kõtrade ja seemnete kasv ning täitumine. Talioder õitseb, samuti talinisu varasemad sordid õitsemisega alustanud. Hetkel on lehehaiguste tase madal. Soe ja niiske ilm soodustab pähikufusarioosi levikut. Suvinisu- ja oder on terved ja võrsuvad kenasti.

Noored võrsed on üles leidnud ka lehetäid, keda esineb kohati massiliselt. Lehetäide olemasolule viitavad ka lepatriinud põllul. Põlduba terve, esimeste õite kroonlehed värvunud. Põldhernes on varsumise kasvufaasis.

Üleval: õitsev talinisu. All: oder. Foto: Pille Sooväli

Jälgi monitooringu tulemusi ja hinda oma põldude kahjustajaid

Ole monitooringu tulemustega jooksvalt kursis, liitu Whatsappi grupiga või telli teavitus mobiiltelefoni sõnumitesse.

Põllumehed saavad ka ise oma põldudel kahjustajaid hinnata läbi rakenduse, kuhu oma põllu infot sisestades kuvatakse tõrjesoovitused nii umbrohtude, taimehaiguste kui ka kahjurite ohjamiseks.

Maaelu Teadmuskeskuse (METK) taimekahjustajate monitooringu eesmärk on koguda ja jagada infot majanduslikult tähtsamate taimehaiguste ja kahjurite esinemisest Eesti põldudel. Vaatlemise all on tali- ja suviteraviljad, taliraps, suviraps, põldhernes ja põlduba.

Monitooringuga määratakse kahjustaja leviku ulatust, mille järgi soovitatakse keskkonnasäästlikku ja majanduslikult otstarbekat taimekaitse lahendust. Monitooring annab lähipiirkonna põllumeestele informatsiooni, millal on õige aeg enda põldudel tõrjet alustada.

Loe ka uuendatud integreeritud taimekaitse suuniste kohta. Vaata 21. nädala monitooringu andmeid.

Viimased uudised

Arhiiv

Pikk.ee uudiskirjaga liitumine.

Isikuandmeid töötleme vastavalt Isikuandmete töötlemise põhimõtetele

Täpsem liitumisvorm on leitav https://www.pikk.ee/liitu-uudiskirjaga/