Loading Sündmused

« Kõik Sündmused

Toidu keemilised ohud (veebipõhine tasuline koolitus)

5. veebr. 2021

Täpsem info ja registreerumine SIIN

Toit koosneb väga paljudest erinevatest, enamikus kasulikest ja ohututest ainetest. Samas võib toit sisaldada ka inimesele kahjulikke aineid, mis võivad olla looduslikud, aga võivad ka tekkida toidu valmistamise käigus ohutute ainete omavahelisel reageerimisel või nende lagunemisel. Toit peab olema ohutu, ta ei tohi põhjustada mingeid terviserikkeid. Et see oleks tõesti nii, tuleb heade põllumajandus-, kalandus- ja tootmistavade järgimise ja kontrolliga hoida kahjulike ainete sisaldus toidus võimalikult madalal.

6- tunnisel (veebipõhise kontaktõppe vormis) toimuval koolitusel räägib doksikoloogia professor Tõnu Püssa põhiliste erinevates toitudes sisalduda võivate ohtlike ainete tekkimisest, liikumisest toitu, nende toksiliste toimete iseloomust, samuti oluliste ainete analüüsist ja kontrolli meetoditest ning annab soovitusi nende ainetega seotud riskide vähendamiseks toidu käitlemisel.

Käsitlemisele tulevad teemad:

  • Mis on toiduohutus ja mis on toiduhügieen?
  • Keemilise toiduohutusega seotud õigusaktid ja normid.
  • Lühiülevaade toksikoloogiast.
  • Põhilised keemilist ohtu põhjustavad ained – nende tekkimine, liikumine toitu, toksilise toime iseloom, analüüsid, kontroll, riski vähendamise meetodid:
    • Taimsed mürgid (alkaloidid, lektiinid jt. looduslikud ohtlikud ained taimeõlides)
    • Keskkonnamürgid (mükotoksiinid; biogeensed amiinid; plii, elavhõbe ja arseen; dioksiinid ja polükloorbifenüülid (PCB); taimekaitsevahendite jäägid ja väetised)
    • Veterinaarravimite jäägid toidus
    • Toidu töötlemisel ja säilitamisel tekkivad ohtlikud ained (polüaromaatsed süsivesinikud (PAH); Maillardi reaktsiooni produktid sh akrüülamiid; klorometüülpropaandioolid õlides; kiiritatud toidud)
    • Toidu lisaained, eriti värvid
    • Valest doseerimisest ohtlikuks muutuvad lisaained nagu keedusool, sidrunhape, nitritid
    • Toidu võltsimisest tulenevad ohud

Koolitus toimub 5. veebruaril 2021 kell 10.00-15.15 maaülikooli videosilla vahendusel BigBlueButton (BBB) keskkonnas.
BBB keskkonnas asuva seminariruumi aadress ning juhised seminariruumi sisenemiseks saadetakse koolitusele registreerunutele meilidele.

Sellel koolitusel osalemine on tasuline (65 eurot) ning vajalik on eelregistreerimine.

Koolituse korraldaja:
Eesti Maaülikooli avatud ülikool
Fr. R. Kreutzwaldi 56/1
51006 Tartu,
tel 731 3275
e-post: avayl@emu.ee
http://avatudylikool.emu.ee/