Koolitus “Fermenteeritud piimatoodete valmistamine”
31. mai 2021 09:15 - 2. juuni 2021 16:00
- ÕPPEKAVA KOOSTAMISE ALUS
Olustvere TMK õppekavad Toiduainetöötleja, tase 4 kutsekeskharidusõpe 180 EKAP ning Piimatoodete tehnoloogia, tase 4, kutseõppe jätkuõpe 60 EKAP
- NÕUDED ÕPINGUTE ALUSTAMISEKS
Sihtgrupp: Piimatooteid valmistavate tööstuste töötajad. Vajalik töötamine piimatooteid tootvas ettevõttes.
- ÕPPE SISU
Teemad ja alateemad:
- Piima, koore eeltöötlemine (nõuded eeltöötlemisele (nõuded toorainele, seadmed); separeerimisprotsess (nõuded toorainele, seadmed), pastöriseerimine (nõuded toorainele, seadmed)).
- Fermenteeritud piimatooted (põhilised tooted (jogurt, hapukoor, kohupiim jm): nõuded toorainele; fermenteeritud toodete tehnoloogilised protsessid; tehnoloogilised seadmed).
- Töötaja isiklik ja üldhügieen ettevõttes (riistsaastumise ohud (mikrobioloogilised, keemilised, füüsikalised); CIP pesemine (lahused, nende mõju, tähtsus). HACCAP.
Kokku 24 õppetundi millest 12 tundi on praktiline tegevus kooli õppetööstuses
- ÕPPEKESKKONNA KIRJELDUS
Õppetöö toimub kontaktõppe tundidena. Koolil on praktiliste õppetundide läbiviimiseks piimatoodete valmistamist võimaldav õppetööstus.
Teoreetilise õppetöö läbiviimiseks on esitlustehnikaga õppeklass.
Kasutatakse koolitajate poolt valmistatud õppematerjale.
- ÕPIVÄLJUNDID
Õpingud läbinud õppija:
- Valmistab fermenteeritud piimatooteid jälgides tootmis- ja hügieeninõuedeid
- NÕUDED ÕPINGUTE LÕPETAMISEKS
Omandatud õpiväljundid.
Koolituse läbinutele väljastatakse tunnistus.
- KOOLITAJAD
Vilma Tatar – Eesti Maaülikool, õppejõud, doktorant
Katrin Laikoja – Eesti Maaülikool, õppejõud, doktorant
Edgar Lepman – Olustvere TMK õppetööstuse juhataja, piimatoodete tehnoloog
AJAKAVA:
31.mai 2021
9.15 – 10.45 Toorpiima koostis, omadused ja kvaliteet. Koostisosade roll piimatoodete tehnoloogias ja mõju piima omadustele. Nõuded toorpiima kvaliteedile. Toorpiima kvaliteeti mõjutavad tegurid. Toorpiima kvaliteedi hindamine. Koolitaja – Vilma Tatar, Eesti Maaülikool
10.45 – 11.00 – Kohvipaus
11.00 – 12.30 – Piima, koore eeltöötlemine. Separeerimine, normaliseerimine, homogeniseerimine ja pastöriseerimine (eeltöötlemise protsesside sisu ja seadmete tööpõhimõte). Koolitaja – Vilma Tatar, Eesti Maaülikool
12.30 – 13.00 – lõuna
13.00 – 14.30 – Piima, koore kuumtöötlemine. Kuumtöötlemise mõisted ja meetodid. Temperatuuri mõju piima koostisosadele ja omadustele. Kuumtöötlemise kontrollimeetodid. Koolitaja – Vilma Tatar, Eesti Maaülikool
14.30 – 14.45 – Kohvipaus
14.45 – 16.15 – Fermenteeritud piimatooted (põhilised tooted nagu hapupiimad, jogurt, hapendatud pett, hapukoor, kohupiim jm.). Fermenteeritud piimatoodete tehnoloogilised protsessid; tehnoloogilised seadmed). Koolitaja – Vilma Tatar, Eesti Maaülikool
1.juuni 2021
9.00 – 10.30 – Töötaja isiklik ja üldhügieen ettevõttes (riistsaastumise ohud (mikrobioloogilised, keemilised, füüsikalised); CIP pesemine (lahused, nende mõju, tähtsus). HACCAP. Koolitaja Katrin Laikoja, Eesti Maaülikool
10.30 – 10.45 – Kohvipaus
10.45 – 12.15 – Töötaja isiklik ja üldhügieen ettevõttes (riistsaastumise ohud (mikrobioloogilised, keemilised, füüsikalised); CIP pesemine (lahused, nende mõju, tähtsus). HACCAP. Koolitaja Katrin Laikoja, Eesti Maaülikool
12.15 – 12.45 – Lõuna
12.45 – 14.15 – Praktiline tegevus kooli õppetööstuses: Fermenteeritud piimatoodete valmistamine tootmisprotsess, seadmed, tööohutus, hügieeninõuded – koolitaja Edgar Lepman, Olustvere TMK, õppetööstuse juhataja
14.15 – 14.30 Kohvipaus
14.30 – 16.00 – Praktiline tegevus kooli õppetööstuses: Fermenteeritud piimatoodete valmistamine tootmisprotsess, seadmed, tööohutus, hügieeninõuded – koolitaja Edgar Lepman, Olustvere TMK, õppetööstuse juhataja
2.juuni 2021
9.00 – 10.30 – Praktiline tegevus kooli õppetööstuses: Fermenteeritud piimatoodete valmistamine tootmisprotsess, seadmed, tööohutus, hügieeninõuded – koolitaja Edgar Lepman, Olustvere TMK, õppetööstuse juhataja
10.30 – 10.45 – Kohvipaus
10.45 – 12.15 – Praktiline tegevus kooli õppetööstuses: Fermenteeritud piimatoodete valmistamine tootmisprotsess, seadmed, tööohutus, hügieeninõuded – koolitaja Edgar Lepman, Olustvere TMK, õppetööstuse juhataja
12.15 – 12.45 – Lõuna
12.45 – 14.15 – Praktiline tegevus kooli õppetööstuses: Fermenteeritud piimatoodete valmistamine tootmisprotsess, seadmed, tööohutus, hügieeninõuded – koolitaja Edgar Lepman, Olustvere TMK, õppetööstuse juhataja
14.15 – 14.30 Kohvipaus
14.30 – 16.00 – Praktiline tegevus kooli õppetööstuses: Fermenteeritud piimatoodete valmistamine tootmisprotsess, seadmed, tööohutus, hügieeninõuded – koolitaja Edgar Lepman, Olustvere TMK, õppetööstuse juhataja