Karme Petrutis
29.09.2022
29. september on toiduraiskamise teadvustamise päev. Eesti kodudes on pea pool toidujäätmetest raisatud toit. Kuidas saab toidu raiskamist vähendada?
Tänasel rahvusvahelisel toiduraiskamise teadvustamise ja vähendamise päeval (29.09.22) on oluline meenutada ja koos mõelda, kuidas on igaühel võimalik raiskamist vähendada. ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni hinnangul läheb igal aastal maailmas umbes üks kolmandik kogu toodetud toidust raisku. Eesti kodumajapidamistes moodustab toidukadu ehk raisatud toit toidujäätmetest peaaegu poole, st igal aastal läheb raisku keskmiselt 220 euro väärtuses toitu leibkonna kohta.
Mõned lihtsad näpunäited, kuidas igaüks saab toidu raiskamist vähendada:
- Planeeri menüü, portsjonid ja toidukorrad ette.
- Tee enne poodi minemist menüü järgi ostunimekiri arvestades, milliseid koguseid toitu vajad ja millised toiduained on kodus juba olemas.
- Ära mine poodi tühja kõhuga, hoidu ahvatlustest (sh suured pakid ja soodsad kg-hinnad).
- Toidupakendid on väga suur probleem: võimalusel osta toiduaineid oma karpi.
- Ole leidlik toiduainete ja toidu ülejääkide kasutamisel, aga arvesta toiduohutusega (nt valmista pruunidest banaanidest kooki või smuutit, kasuta üleliigsed/kuivanud saiatükid kotlettide valmistamisel, valmista seisma jäänud köögiviljadest suppe jne).
- Tee vahet märgetel “kõlblik kuni” ja “parim enne”:
- “Kõlblik kuni” tähistab kuupäeva, milleni võib toitu ohutult süüa. Tarbi toit enne „kõlblik kuni“ kuupäeva möödumist!
- „Parim enne” tähistab kuupäeva, milleni säilib toote nõuetekohane kvaliteet. Toiduaineid on ohutu tarbida ka mõnda aega pärast „parim enne” kuupäeva möödumist, kuid enne tarbimist vaatle, nuusuta ja maitse.
- Säilita toitu õigesti – loe pakendilt, kuidas! Kasuta toidu säilitamiseks ka külmutamist või kuivatamist.
- Tõsta taldrikule toitu vaid niipalju, kui süüa jaksad.
- Jaga üleliigset toitu sõprade, kolleegide või naabritega (leia piirkonnas toiduringluskapid)! Jagage omavahel nippe toiduraiskamise vältimiseks.
- Vali poes ja turul julgelt ebastandardse välimusega puu- ja köögivilju – need on täiesti söödavad!
- Küsi kohvikus või restoranis järelejäänud toit endaga kaasa. Nii saad seda süüa hiljem kodus.
- Kui siiski tekib toidujäätmeid, kogu need liigiti ja komposti ise või viska biojäätmete konteinerisse.
Samal teemal:
- Toiduringluskappidest – rohevald.ee
- Põimunud porgandid ja ninaga kartulid: muist toitu läheb raisku juba otse põllul – err.ee
- Maailmas visatakse aastas ära üle 900 miljoni tonni toitu – novaator.err.ee
- Kampaania “Austa toitu jäägitult!” – envir.ee
- Toidujäätmete vältimise ja vähendamise näpunäiteid kodumajapidamistele – tarbitoitutargalt.ee
- Toidujäätmete ja toidukao teke Eesti toidutarneahelas – sei.org
Maaeluvõrgustiku veebiseminar “Toidukadu ja jäätmed toidutarneahelas”
Toimetas: Liina Ulm