Suure-Lähtrus asuva Tammejuure talu kanepiõli tunnistati nädalavahetusel 27 toiduaine seast Eesti 2O12. aasta parimaks mahetooteks.
„Et üldse selline toode on võetud teha," sõnas Eesti mahepõllumajanduse sihtasutuse tegevjuht Airi Vetemaa, põhjendamaks kanepiõli võitu.
Vetemaa sõnul ostab rahvas kanepitooteid väga hästi, aga kodumaiseid pole müügil olnud, ja kui mingil määral ongi, siis mitte mahedaid.
Kanepikasvatus kogub küll Eestis populaarsust, kanepit kasvatatakse kokku 300 hektaril, aga Tammejuure talu on ainus, kus kasvatatakse mahekanepit, seda on 10 hektaril.
„Tammejuure talu õli on igati hea, puhta maitsega, funktsionaalne, teistest esitatutest eristuv toode," sõnas Vetemaa.
Tammejuure kanepiõli võib kasutada nii toidu valmistamiseks kui ka kõhuvalu, venitusarmide ja iluraviks: määrida kätele, näole ja kehale, teha massaaži ja ravimaski juustele, või võtta lihtsalt päevas üks lusikatäis sisse, sest selles on palju kasulikke aineid.
Parima ökotoote tiitli pälvis kanepiõli siiski toiduainena. Žürii liikmed õli endale peale või juustesse määrima ei hakanud, vaid maitsesid. Tähtis oli ka kena pakend, toote üldmulje, ütles Vetemaa.
27 toote seast ühte välja valida oli raske. „Toidu hindamine pole sport, kus saab lugeda sekundeid," lausus Vetemaa.
Kanepikasvatusega tehti Tammejuure talus algust neli aastat tagasi, õli ennast on pressitud ja müüdud aasta jagu.
„Ega ta imetoode ole, on nišitoode. Ratsa rikkaks temaga ei saa, aga inimestele ta meeldib," sõnas Tammejuure taluperenaine Anita Kuusemaa.
Aastaga on Kuusemaad müünud 300 veidi üle 300 ml pudelit ökokanepiõli.
Kuusemaa märkis igaks juhuks, et narkootilise kanepiga pole õlikanepil mingit pistmist. Õli ennast kontrollib neli ametkonda. „Kõige tähtsam on kvaliteet. Kõik peab olema parlanksis," ütles Kuusemaa.
Esialgu katsetas Anita Kuusemaa kanepiõli kodus pojale kõhuvalurohuks peale määrida ja see aitas, siis hakkasid õli tasapisi tarvitama tuttavad.
Nüüd müüb Tammejuure ökokanepiõli kokku 23 poodi Tallinnas, Tartus, Kuressaares, Pärnus ja Haapsalus.
„Esialgu tuleb kombata, kas ta inimestele üldse meeldib, kas ta on vajalik, alles siis konkursile esitada," sõnas Kuusemaa võidetud tiitli kohta.
„Ega ma seda võitu põe, ega ma pilvedes hõlju. Täna hakkan õuna-pirnimoosi tegema," sõnas Kuusemaa eile, päev pärast üle-eestilist tunnustust.
Eesti parim mahetoode valiti pühapäeval Eesti vabaõhumuuseumis leivapäeval. Konkursi korraldas põllumajandusministeeriumi eestvõttel Eesti mahepõllumajanduse sihtasutus koostöös mahepõllumajanduse koostöökoguga, toiduaineid aitas hinnata Eesti kulinaaria instituut.
Teise koha võitis konkursil OÜ Kalamatsi Meieri lehma-ja kitsepiimast praejuust, mis sai ka publiku lemmiku tiitli.
Kolmanda koha sai OÜ Wilanderi õunajook ingveri ja meega.
Konkursil märgiti ära Kulinaaria OÜ õuna-rukkivaht, Loodusväe OÜ mustika-ingveriküpsised, Vändra Ökopagari OÜ must leib ja küüslauguleib ning FIE Edgar Koltsi ebaküdoonia-kõrvitsakrõpsud.
Parimat mahetoodet valiti neljandat korda.
Kaie Ilves
Lääne Elu, 17.09.2013