Mahepõllumajanduse Koostöökogu ja MTÜ Liivimaa Lihaveis koostöös on valminud õppevideo mahelihaveiste portsjonkarjatamisest. Puutsa talus on taastava põllumajanduse võttena juba neli aastat praktiseeritud portsjonkarjatamist. Videos räägib Airi Külvet nii taastava karjatamise põhimõtetest kui ka oma kogemusest maheveiste portsjonkarjatamisel. Portsjonkarjatamine on ka üks MTÜ Liivimaa Lihaveise innovatsiooniklastri uurimisteemadest.
Puutsa talu karjamaadel on olenevalt aastast olnud neli-viis karjatamisringi. Loomi liigutatakse edasi iga 1-3 päeva tagant sõltuvalt kopli suurusest. Taastava karjatamise puhul on väga oluline kinni pidada rohumaade puhkeaegadest (ajavahemikust, mil kari läheb rohumaalt ära ja tuleb sinna uuesti tagasi). Puhkeaja pikkus sõltub aastaajast ja sellest, kas tegemist on põuase suvega või sajab rohkesti vihma. Üldjuhul on mais-juunis puhkeajad lühemad, tavaliselt 17-25 päeva, hiljem võivad ulatuda 75 päevani. Portsjonite rajamisel tuleb vaadata, et igal portsjonil oleks loomadel juurdepääs veele ja võimaluse korral päikese eest varjumise võimalus (nt puude vari). Portsjonkarjatamine võimaldab karjatamisperioodi pikendada ja annab suurema rohumassi.
Video on filmitud kolmel eri ajal, sama rohumaad näeb esimese ja teise karjatamisringi ajal ning enne neljandat karjatamisringi.
Mahelihaveisekasvatajatele valmis eelmisel aastal ka õppevideo Puutsa talu ja Vilsi Anguse kogemustest mahelihaveiste talvisel pidamisel ja söötmisel.
Mahelihaveisekasvatusest Vilsi Anguses leiate lühikese klipi siit:
Videote valmimist toetas Euroopa Liit, “Teadmussiirde programm põllumajanduse, toidu ja maamajanduse tegevusvaldkonnas” .