Avaldatud: 28. märts 2024Kategooriad: Toiduainete tootmine, UudisedSildid: , , ,

Allikas: Allergeeniohje toidu valmistamisel müügiks 2023. Toimetaja: Manuela Kollom, METK

Tundlikul inimesel võib iga toiduaine põhjustada allergilist reaktsiooni, kuid on 14 allergiat ja talumatust põhjustavat toiduainet või -toodet (edaspidi allergeenid), millele tuleb erilist tähelepanu pöörata ja millest tuleb tarbijat teavitada. Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi tellimusel andis Eesti Maaülikool välja allergeeniohje teabematerjali.

Allergilise reaktsiooni võib esile kutsuda ka väike kogus

Ainus mõjus viis allergia ennetamiseks on sellest allergeenist täielikult hoidumine. Kui toit sisaldab allergeene, siis ei muuda toidu valmistamine (praadimine, küpsetamine, hautamine jne) seda allergilise tarbija jaoks ohutuks. Allergilise reaktsiooni võib esile kutsuda ka väga väike kogus (nt raasuke või piisk) toiduainet.

Toidu- ja joogikaupade märgistused peavad olema hästi loetavad ja hea paigutusega. Oluline on eristada allergeenid ülejäänud koostisosadest rasvases kirjas, alla joonituna, SUURTÄHTEDEGA või kaldkirjas. Kohustuslik on eristada gluteeni sisaldavad teraviljad, piim, munad, kala, koorikloomad, molluskid, maapähklid, pähklid, seesamiseemned, sojaoad, seller, sinep, lupiin, vääveldioksiid ja sulfitid.

Soovimatute allergiajuhtumite ärahoidmiseks:

  • Mõtle tooteid ja retsepte arendades läbi, kas tootes sisaldub allergeene.
  • Tea ja tunne ära, millised kasutatavatest toiduainetest ja -toodetest on allergeenid.
  • Planeeri toitude valmistamise järjekorda: esmalt valmista allergeenita toit, seejärel allergeeni sisaldav. Kui selline planeerimine pole võimalik, pese nõusid ja töövahendeid hoolikalt, et välistada tahtmatu allergeenide edasikandumine.
  • Puhasta ja pese töövahendeid põhjalikult!
  • Väldi ristkontakti, s.t jälgi, et allergeenid ei satuks soovimatult teistesse toodetesse tooraine säilitamise, toidu valmistamise ega ka külmkapis säilitamise ajal töövahendite, anumate, tööpindade, käte, kinnaste või õhu kaudu.
  • Toidu kasutamisel teise toidu valmistamiseks (nt biskviidijääkidest koogi tegemisel või koorekastme kasutamisel vormiroas) ära unusta arvestada kaasa tulevate allergeenidega!
  • Kui teed retseptis muudatusi, täiendusi või asendusi, ära unusta sellest tarbijale teada anda. Muuda toidu kohta antavat teavet menüüs, pakendil või veebipoes.
  • Ole alati valmis andma tarbijale täpset teavet toidu koostise kohta.

Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi ja PRIA tellimusel koostanud Eesti Maaülikool 2023. a. Rahastatud Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondist (EAFRD).

Viimased uudised

Arhiiv

Pikk.ee uudiskirjaga liitumine.

Isikuandmeid töötleme vastavalt Isikuandmete töötlemise põhimõtetele

Täpsem liitumisvorm on leitav https://www.pikk.ee/liitu-uudiskirjaga/