Avaldatud: 20. september 2024Kategooriad: Keskkond, UudisedSildid: , , , ,

Maaelu Teadmuskeskuse iga-aastane seire on näidanud, et loodussõbralikud põllumajanduspraktikad mõjutavad elurikkust soodsas suunas.

  • 2024. aastal valminud uuring „Kimalaste mitmekesisuse ja arvukuse uuring 2009–2023” kinnitab, et keskkonda hoidvat põllumajandust soodustavad toetusmeetmed aitavad tõepoolest kaasa kimalaseliikide säilimisele ja elupaikade kaitsele.
  • Uuring “Põllulindude arvukuse ja liigirikkuse uuring 2010–2023” näitab, et lindude arvukus põllumajandusmaal väheneb sarnaselt ülejäänud Eesti haudelinnustiku arvukusega. Sellegipoolest on toetustüüpide vahel selged erinevused. Uuringu senised tulemused kinnitavad, et põllulindudele sobivaimaks elupaigaks on mahepõllumajanduslikud alad.

Küll aga on oluline erinevaid elurikkust soodustavaid praktikaid katsetada individuaalsemas võtmes, lähtuvalt konkreetsest põllumajandusettevõttest. Sestap ootavad Maaelu Teadmuskeskus (METK) ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK) põllumajandustootjaid osalema elurikkuse suurendamise pilootprogrammis.

“Elu mättas” videost saab ülevaate – milline on elurikkus mullas.

Kutsume põllumajandustootjaid osalema elurikkuse suurendamise pilootprogrammi

Maaelu Teadmuskeskus (METK) ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK) ootavad  põllumajandustootjaid osalema rahvusvahelise projekti FARM Biodiversity pilootprogrammis. Pilootprogrammi eesmärk on katsetada erinevaid tegevusi, mis kaitsevad ja soodustavad elurikkust põllu- ja rohumaadel, ning analüüsida nende mõju tootlikkusele. Ühinema oodatakse erinevate elurikkust soodustavate tegevuste katsetamisest huvitatud tootjaid Lõuna- ja Lääne-Eestist, aga kaasatakse ka Läti põllumehi Kurzeme ja Vidzeme piirkonnast.

“Mujal maailmas on palju uuritud-katsetatud ja rakendatakse mitmeid erinevaid elurikkuse aspekte soodustavaid võtteid, kuid Eestis on puudu kohalikust praktilisest kogemusest. Pilootprogramm  annab hea võimaluse lähendada teadust ja tootjat. Projektis osalejad saavad oma kogemusega olla valdkonnas suunanäitajateks ning koostöös METKiga aidata headel praktikatel levida,” rõhutas METKi teaduse valdkonna asedirektor Marko Kass projekti olulisust.

Igas osalevas ettevõttes valitakse välja demoala(d) ja koostatakse individuaalne tegevuskava vastavalt alade iseloomule ja ettevõtte vajadustele. Tegevuskava viiakse ellu 2025-2026. aasta hooajal. Tulemusi analüüsitakse ja nende põhjal antakse soovitusi elurikkuse edendamiseks tulevikus. Samuti toetatakse suhtlust ja kogemuste vahetamist Eesti ja Läti piloottalude vahel läbi põllupäevade ja ühiste õppereiside.

Osaleja võib olla tavapõllumajanduse esindaja, mahetootja või keskkonnasõbralik majandaja. Kokku soovitakse Eestist kaasata 5-7 pilootettevõtet.

Osalevalt ettevõttelt oodatakse:

  • valmisolekut katsetada erinevaid elurikkust soodustavaid praktikaid koostöös METK-i ja EPKK ekspertidega.
  • ligipääsu võimaldamist pilootaladele/põldudele eluslooduse ekspertidele.
  • valmisolekut anda avatult infot oma põldude saagikuse, kultuuri, sordi, kasutatud agrokemikaalide jne kohta. Meie ekspertide meeskond kasutab andmeid ainult selleks, et hinnata, kuidas ja millest sõltub saagikus ja elurikkus.
  • valmisolekut tutvustada Eesti ja Läti kolleegidele, ekspertidele ja avalikkusele oma tegemisi ja projekti käigus saadud tulemusi.

Osalejale pakutakse:

  • igale põllumajandustootjale individuaalset lähenemist; meie eksperdid annavad vahetut nõu, kuidas parandada ettevõtte tootlikkust läbi elurikkuse suurendamise uute nõuete ja muutuva keskkonna taustal;
  • individuaalse plaani koostamist elurikkust suurendavate tegevustega jätkamiseks pikemas perspektiivis;
  • katsetega seotud peamiste otsekulude katmist;
  • infot selle kohta, kes elab teie põllul, rohumaal ja nende servades ja kuidas neid seal edasi hoida;
  • võimalust osaleda põllupäevadel Eestis ja õppereisidel Lätis ja teistes Euroopa riikides.

Projektis osalemiseks tuleb hiljemalt 25. septembriks täita kandideerimisavaldus SIIN.
Küsimuste tekkimisel ootab sinu kirja Karmen Roost aadressile karmen@epkk.ee .

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ja Maaelu Teadmuskeskus koostöös Läti Põllumeeste Parlamendi, Läti Maaülikooli ning Läti Agroökonoomika Instituudiga viib aastatel 2024-2027 läbi projekti „FARM Biodiversity“, mille eesmärk on säilitada ja suurendada elurikkust põllu-ja rohumaadel Eestis ja Lätis. Projekti elluviimist toetab INTERREG Eesti-Läti Piiriülese Koostöö Programm.

Viimased uudised

Arhiiv

Pikk.ee uudiskirjaga liitumine.

Isikuandmeid töötleme vastavalt Isikuandmete töötlemise põhimõtetele

Täpsem liitumisvorm on leitav https://www.pikk.ee/liitu-uudiskirjaga/