Avaldatud: 14. oktoober 2024Kategooriad: Toiduainete tootmine, Turundus, UudisedSildid: , , ,

Allikas: artikkel Euroopa Komisjoni veebis, 2. oktoober 2024
Artikli lõpus määrust selgitav video

Euroopa Komisjon suurendab toetust raadamist käsitleva ELi määruse rakendamisele ja teeb üleilmsete partnerite palvel ettepaneku pikendada üleminekuperioodi 12 kuu võrra. Euroopa Komisjon avaldas 2. oktoobril täiendavad juhenddokumendid ja tugevama rahvusvahelise koostööraamistiku, et toetada üleilmseid sidusrühmi, liikmesriike ja kolmandaid riike raadamist käsitleva ELi määruse rakendamiseks valmistumisel. Võttes arvesse rahvusvahelistelt partneritelt saadud tagasisidet ettevalmistuste seisu kohta, tegi komisjon ka ettepaneku anda asjaomastele pooltele ettevalmistusteks lisaaega.

Kui Euroopa Parlament ja nõukogu ettepaneku heaks kiidavad, hakatakse seda määrust kohaldama suurettevõtjate suhtes 30. detsembril 2025 ning mikro- ja väikeettevõtjate suhtes 30. juunil 2026. Kuna kõik rakendusvahendid on tehniliselt valmis, saab 12 lisakuud kasutada üleminekuperioodina, et tagada nõuetekohane ja tõhus rakendamine.

Esitatud suunised selgitavad eeskirju ja muudavad nende kohaldamise ettevõtjate ja täitevasutuste jaoks lihtsamaks. See on täiendav abi sidusrühmadele, keda komisjon on alates määruse vastuvõtmisest järjepidevalt toetanud. Samal ajal tunnistab komisjon, et kolm kuud enne rakendamise kavandatud alguskuupäeva on mitu üleilmset partnerit korduvalt väljendanud muret oma valmisoleku pärast, viimati New Yorgis toimunud ÜRO Peaassamblee nädalal. Lisaks on Euroopa sidusrühmade seas ettevalmistuste seis erinev. Kui paljud eeldavad, et nad on tänu intensiivsele ettevalmistööle õigel ajal valmis, siis teised on väljendanud muret.

Võttes arvesse raadamist käsitleva määruse uudsust, kiiret ajakava ja osalevate rahvusvaheliste sidusrühmade mitmekesisust, leiab komisjon, et 12-kuuline lisaaeg süsteemi järkjärguliseks kasutuselevõtuks on tasakaalustatud lahendus, millega toetada ettevõtjaid kogu maailmas ja kindlustada sujuv rakendamine kohe algusest peale. Selle sammuga püüab komisjon tagada kindluse edasise tegevuse suhtes ja tagada määruse tulemusliku rakendamise, mis on äärmiselt oluline, et vähendada ELi osa pakilises üleilmses raadamisprobleemis. Pikendamisettepanek ei sea mingil juhul kahtluse alla määruse eesmärke ega sisu, milles ELi kaasseadusandjad kokku leppisid.

Lisasuunised tõhusaks ja pragmaatiliseks rakendamiseks

Esitatud juhenddokumentidega täidab komisjon võetud kohustust kajastada hiljutist koostööd sidusrühmade ja pädevate asutustega, et aidata tagada määruse ühetaoline tõlgendamine.

Peamised käsitletud valdkonnad hõlmavad üksikasju infosüsteemi funktsioonide kohta, uut teavet seoses karistustega ja selgitusi selliste oluliste määratluste kohta nagu „metsa degradeerumine“ ja „ettevõtja“ kõnealuse määruse tähenduses ning „turule laskmine“. Samuti antakse lisasuuniseid jälgitavuskohustuste kohta.

Suunised on jagatud 11 peatükiks, mis hõlmavad mitmesuguseid küsimusi, nagu seaduslikkuse nõuded, kohaldamise ajakava, põllumajanduslik kasutamine ja selgitused toote määratluse kohta. Kõigi nende kohta esitatakse konkreetseid stsenaariume. Lisaks avaldati rohkem kui 40 uut lisavastust korduvatele küsimustele, mille on tõstatanud erinevad sidusrühmad kogu maailmast.

  • Mikro- ja väikeettevõtjate suhtes kehtib lihtsam kord, mida on üksikasjalikult kirjeldatud uuel asjakohasel veebilehel.
  • Komisjoni veebisaidil esitatud üldsusele mõeldud teavet on samuti ajakohastatud ja ümber korraldatud, et see oleks kõigile arusaadavam.

Läbipaistev riikide võrdlussüsteem ja tõhustatud koostöö rahvusvaheliste partneritega

Komisjon avaldas selle metoodika põhimõtted, mida ta kavatseb kasutada raadamist käsitleva määruse kohases võrdlusanalüüsis, mille eesmärk on liigitada riigid väikese, standardse või suure riskiga riikideks, et hõlbustada ettevõtjate hoolsuskohustuse täitmisega seotud protsesse ning võimaldada pädevatel asutustel nõuete täitmist tõhusalt jälgida ja tagada.

Kasutatava metoodika kohaselt liigitatakse valdav enamik maailma riike madala riskitasemega riikideks. See annab võimaluse suunata kollektiivsed jõupingutused sinna, kus raadamisega seotud probleemid on teravamad.

Selleks et aidata tagada sujuv rakendamine kogu maailmas, esitavad Euroopa Komisjon ja Euroopa välisteenistus ELi raadamist käsitleva määrusega seotud rahvusvahelise koostöö strateegilise raamistiku. Selles on välja toodud viis prioriteetset tegevusvaldkonda, nagu toetus väikepõllumajandustootjatele, kaheksa peamist põhimõtet, nagu inimõigustele keskenduv lähenemisviis, ning mitu rakendusvahendit, sealhulgas dialoog ja rahastamine. Selle tervikliku raamistiku eesmärk on edendada õiglast ja kaasavat üleminekut raadamisvabadele põllumajanduslikele tarneahelatele, jätmata kedagi kõrvale. Kuigi EL tõhustab dialoogi ja suurendab oma toetust veelgi, sõltub partnerluse edukus ka ELi partnerite pühendumusest üleilmsete raadamise peatamise eesmärkide saavutamisele.

Metsahooldustööd ja kraav
Ka vastutustundlik metsa majandamine võib harjumata silmale hirmutav näida. Foto: H.Tamsalu

Spetsiaalse IT-süsteemi väljatöötamine

Infosüsteem, kus ettevõtjad registreerivad oma hoolsuskohustuse täitmise deklaratsioonid, on registreeringuteks valmis novembri alguses ja hakkab täielikult toimima detsembris. Ettevõtjad ja kauplejad saavad hoolsuskohustuse täitmise deklaratsioone registreerida ja esitada juba enne määruse kohaldamise algust.

Pärast süsteemi katsetamist 100 ettevõtjaga jaanuaris võttis komisjon kasutusele mitu lisameedet, sealhulgas:

  • IT-toe ühtse kontaktpunkti loomine sidusrühmadele;
  • sellise liidese väljatöötamine, mis võimaldab masinatevahelist ühendust süsteemiga, ilma et oleks vaja andmeid käsitsi sisestada; seda elementi arendab omalt poolt üle 250 erasektori sidusrühma;
  • toetus sidusrühmade asukohatuvastusfailide testimiseks ja tagasiside andmiseks;
  • videod ja üksikasjalikud mitmekeelsed kasutusjuhendid süsteemi kohta;
  • koolitused huvitatud sidusrühmadele: esimene koolitus toimus 25. septembril Brüsselis ja veebipõhised koolitused algavad oktoobri teisest poolest.

Järgmised sammud

Komisjoni arvab, et täna teatavaks tehtud meetmetega täidetakse sujuvaks rakendamiseks vajalikud tingimused.

  • Täna lisandunud juhenddokumentidega täiendatakse tootjatele, kaubandusorganisatsioonidele ja partnerriikidele määruse rakendamisega seotud ettevalmistusteks juba kättesaadavaid mitmekülgseid toetusvahendeid. Samal aja on komisjon pühendunud dialoogi ja koostöö jätkamisele.
  • Ettevõtjaid ja muid sidusrühmi kutsutakse üles looma IT-süsteemi kasutamiseks ühendused ja viima lõpule nende testimine ja koolitused.
  • Komisjon intensiivistab dialoogi enamiku asjaomaste riikidega, mis aitab kaasa riikide võrdlussüsteemi kiirele kinnitamisele kavandatud rakendusakti kaudu 30. juuniks 2025.
  • Komisjon kutsub Euroopa Parlamenti ja nõukogu üles võtma süsteemi kasutuselevõtu perioodi pikendamist käsitlev ettepanek vastu aasta lõpuks.

Taust

Raadamist käsitleva ELi määruse eesmärk on tagada, et teatavad ELi turule lastavad olulised tooted ei aitaks enam kaasa raadamisele ja metsade degradeerumisele ELis ega mujal maailmas. Raadamine ja metsade degradeerumine hoogustavad kliimamuutusi ja elurikkuse vähenemist, mis on meie aja kaks peamist keskkonnaprobleemi. 

Ajavahemikul 1990–2020 raadati ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) hinnangul 420 miljonit hektarit metsa, mis on suurem ala kui Euroopa Liit. 2015.–2020. aasta raadamismäära põhjal kaob maailmast ühes tunnis sama palju metsa kui Brüsselis asuva parkmetsa Bois de la Cambre üheksakordne pindala ja ühes minutis sama palju kui Brüsselis Euroopa Parlamendiga piirneva Léopoldi pargi kolmekordne pindala.

Kaasseadusandjad võtsid määruse vastu 2023. aastal, kusjuures nii parlamendis kui ka nõukogus oli selle poolt valdav osa liikmetest. 2021. aasta ettepaneku ettevalmistamise raames korraldas komisjon avaliku konsultatsiooni, mis oli vastuste arvu (peaaegu 1,2 miljonit) poolest suuruselt teine konsultatisoon. Valdav enamik sidusrühmi toetas ambitsioonikat lähenemisviisi, sealhulgas kohustuslikku hoolsuskohustust.

Lisateave

EL metsade raadamise määrust tutvustas Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumist Anna-Riin Meensalu 16. mail 2024

Artiklit toimetas: Hanna Tamsalu

Viimased uudised

Arhiiv

Pikk.ee uudiskirjaga liitumine.

Isikuandmeid töötleme vastavalt Isikuandmete töötlemise põhimõtetele

Täpsem liitumisvorm on leitav https://www.pikk.ee/liitu-uudiskirjaga/