Avaldatud: 17. oktoober 2024Kategooriad: Toiduainete tootmine, UudisedSildid: , , ,

Allikas: Nõuded toitu käitlevale mikroettevõttele

Regionaal- ja põllumajandusministeeriumi ja PRIA tellimusel on välja antud materjal toidu käitlemise nõuetest mikroettevõtetele. Maaeluministri 25. veebruari 2021. a määrusega nr 21 on kehtestatud määruse (EÜ) nr 852/2004 II lisa kohandatud mikroettevõtte ehituse, projektlahenduse ja seadmete hügieeninõuded, mis lubavad erisusi üldistest hügieeninõuetest.

Mikroettevõte annab tööd vähem kui kümnele inimesele

Mikroettevõtete määratluse leiame komisjoni soovitusest (EL) nr 361/2003. Selle järgi on mikroettevõte ettevõte, mis annab tööd vähem kui kümnele inimesele ning mille aastakäive või aasta bilansi maht ei ületa 2 miljonit eurot. Toidukäitlemisettevõtetes, olenemata nende suurusest, peab järgima määrusega (EÜ) nr 852/2004 kehtestatud hügieeninõuded. Lisaks sellele on määrusega (EÜ) nr 853/2004 kehtestatud loomse toidu hügieeni erinõuded, mida kohaldatakse loomset päritolu töötlemata ja töödeldud
toodete käitlemisele. Samas sisaldavad nimetatud määrused erinevaid paindlikkussätteid, mis annavad võimaluse teha erandeid või kohandusi hügieenimäärustes
esitatud nõuetest.

Toiduohutuse tagamisel tehakse ka erandeid

Esimese erandina on mõned valdkonnad määruste kohaldamisalast välja arvatud ning reguleeritud riigisiseste nõuetega. Näiteks kuuluvad siia põllumajandussaaduste tootjad ja loomakasvatajad, kes müüvad väikeses koguses esmatooteid lõpptarbijale või kohalikele jaekaubandus- ja toitlustusettevõtetele. Nende kohta kehtestatud nõudeid käesolevas juhendis ei käsitleta.

Teisalt on määrus (EÜ) nr 852/2004 sõnastatud põhimõttel, et nõudeid saab kohaldada eri suurusega ettevõtete suhtes, kasutades näiteks väljendeid „piisav“, „vajaduse korral“, „kus asjakohane“, „sobivad vahendid“. Sellisel juhul on eelkõige ettevõtte otsustada, milline lahendus on toiduohutuse tagamiseks ja nõuete täitmiseks vajalik, asjakohane, vastav või piisav.

Lisaks sellele võimaldavad määrused (EÜ) nr 852/2004 ja 853/2004 kehtestada riigisiseste õigusaktidega kohandatud hügieeninõudeid väiksema tootmismahuga ettevõtete ehituse, projektlahenduse ja seadmete kohta. Selle alusel ongi meil kehtestatud kohandatud nõuded, mida saavad rakendada mikroettevõtted, kus töötajaid on vähem kui 10 ja mille toidu käitlemisega seotud käive aastas ei ületa 2 miljonit eurot.

Samuti on kehtestatud väiketapamajade kohandatud nõuded, mis on paindlikumad kui määrusega (EÜ) nr 853/2004 tapamajadele kehtestatud ranged erinõuded. Viimasena nimetatud nõudeid käesolevas juhendis ei käsitleta.

Väikesemahuliseks müügiks valmistamine võib toimuda ka kodus

Toidu väikesemahuline müügiks valmistamine võib toimuda ka toiduvalmistaja koduses majapidamises. Põhiliselt elamiseks kasutatava käitlemiskoha ehk eramu ning teisaldatava ja/või ajutise käitlemiskoha kohta on juba määruse (EÜ) nr 852/2004 II lisas ette nähtud paindlikumad nõuded, et nende käitlemiskohtade omapäraga arvestada. Kui maht kasvab suuremaks ning toidukäitlemise jaoks kohandatakse ruume näiteks oma abihoones, siis selline käitlemiskoht ei ole enam eramu, vaid mikroettevõte. Esimese näite puhul tuleb järgida vähemalt eramus toidu valmistamise nõudeid, teise näite puhul kohalduvad aga mikroettevõtte nõuded.

Loe lähemalt Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi ning Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti
(PRIA) tellimusel Eesti Toiduainetööstuse Liidu poolt välja antud materjali “Nõuded toitu käitlevatele mikroettevõttetele“.

Viimased uudised

Arhiiv

Pikk.ee uudiskirjaga liitumine.

Isikuandmeid töötleme vastavalt Isikuandmete töötlemise põhimõtetele

Täpsem liitumisvorm on leitav https://www.pikk.ee/liitu-uudiskirjaga/