Autor: Valli Loide, ETKI
Loomade mahesööt on sageli rahuldava toiteväärtusega, suur vajadus on energiarikaste ja sobiva proteiinisisaldusega mahesööda järele. Sööda toiteväärtuse suurendamiseks uuriti uute kultuuride kasvatamist ja söödatootmise tehnoloogiate täiendamist.
Loomade mahesööt on olnud rahuldava toiteväärtusega ja valdkonna tulemuste parandamiseks on suur vajadus energiarikaste ning kõrge proteiinisisaldusega mahesöötate järele. Mahetootmise arenguks vajatakse selles valdkonnas ka rohkem teadmisi.
Uurimistöö eesmärgid ja täitmine:
- Selgitada välja mahepõllumajandusloomade (piimalehmade, lihaveiste, kitsede ja lammaste) proteiini- ja energiavajaduse puudujäägid põhisöötadega söötmisel.
- Koostada söödaratsioonid: esimeses etapis (2016–2017) piimalehmadele ja lammastele ning teises etapis (2018–2019) lihaveistele ja kitsedele.
- Katsetada energia- ja proteiinirikaste söödakultuuride kasvatusvõimalusi.
- Töötada välja söödabaasi toiteväärtuse suurendamise abinõud.
Uurimistöö viidi läbi koostöös tootmisettevõtetega (6 mahefarmi), Kuusiku katsekeskuses ja ETKI katsepõldudel. Võrreldi väljavalitud farmide söödavajaduse ja söödabaasi vastavust maheloomakasvatuse nõudlusega.
Uurimistöö viidi läbi projekti RUP 26.02.2016 nr 10.1-2/430 p.3 raames aastatel 2016_2020.
Loe uurimistööd