14 12, 2022

Piim ja piimatooted – mis on mis?

2022-12-15T09:46:08+02:0014. detsember 2022|Kategooriad: Toiduainete tootmine|Sildid: , , |

Piimal on oluline koht meie toidulaual ning valik poeriiulitel on väga mitmekesine. Piima ja piimatoodete nimetuste puhul on aga kehtestatud kindlad kasutusreeglid ning teatud toodete puhul on kasutusel nn üldtuntud tootenimetused. Mis peitub täpsemalt nende nimetuste taga?

5 12, 2022

Ulukite küttimisest ja seisukorrast

2023-01-05T13:50:49+02:005. detsember 2022|Kategooriad: Metsandus|Sildid: , , , |

Keskkonnaagentuuri eluslooduseosakonna juhtivspetsialisti Rauno Veeroja hinnangul on enamuse ulukiliikide olukord Eestis hea ning nende asurkonnad on igati tugevad ja elujõulised. Seire andmetel oli 2021. aasta sügisel Eestis 74 ilvese pesakonda ning ilvese arvuku oli sügisel 450−550 isendit. Loodetavasti on ilvese pesakondade kui ka üldarvukuse suurenemine jätkunud ka 2022. aastal.

4 12, 2022

Magusaine stevioolglükosiidid ehk steevia

2022-12-10T09:01:15+02:004. detsember 2022|Kategooriad: Toiduainete tootmine, Uudised|Sildid: , , |

Stevioolglükosiidid on pealtnäha looduslikud magusained, kuid nende tarbimisega ei tasu liialdada. Mida täpsemalt stevioolglükosiidid endas kujutavad, kuidas neid toodetakse ja mida nende tarbimisel teada tasub. Esimesena andis Euroopa Komisjon 2011. aastal toidu lisaainena kasutamise loa stevioolglükosiididele, mida toodetakse Paraguai suhkrulehe lehtede veega ekstraheerimise teel (E-number E 960a [2]).

Go to Top