Koolitus „ CIP ja pesusüsteemid toiduainetööstuses“
17. oktoober 10:00 - 13:50
Toimumisaeg: neljapäev, 17. oktoober 10:00 – 13:50
Koolituse formaat: Veebiplatvormil Teams
Sihtgrupp: toidu töötlejad, kes tegelevad toiduainete ja toidu müügiks pakkumisega sh toitlustamisega; jaemüüjad, toidu importijad, müüjad.
Koolituse sisu: kõrged hügieeni ja toiduohutuse nõuded on toidutöötlemise alus. Koolitusel tutvustatakse pesusüsteeme toiduainetööstuses ja muuhulgas CIP-süsteeme, mis varustavad puhastusahelaid vajaliku voolukiiruse, temperatuuri ja kemikaalide kontsentratsiooniga (leelised, hape ja puhastusvahend) õige aja jooksul automaatse juhtimise kaudu. CIP-süsteeme kasutatakse laialdaselt piima-, joogi- ja mahlatööstuses ning joogitööstusest ka praktiline näide.
Registreerumine koolitusele SIIT lingilt.
PÄEVAKAVA
Moderaator: Sirje Potisepp Toiduliidu juhataja
Lektorid: Inga Sarand, Heiki Raimets, Kaja Lemmik, Kaido Taavet,Tarmo Laht
9:45 – 10:00 Registreerumine
10:00 – 10:30 Ülevaade hügieeninõuetest toiduainetööstustes
Inga Sarand TalTech
10:30 – 11:45 Pesusüsteemidest toiduainetööstustes
Heiki Raimets, valdkonna ekspert
- Lühidalt CIP ajaloost.
- CIP süsteemi võtme tegurid ja faktorid, mis mõjutavad seadmete pesu ja kvaliteeti.
- Pesu retseptidest ja pesu sammudest (sekvensidest).
- Puudutakse ka keskkonda ja energeetika teemat, mis tänapäeval väga aktuaalne ja oluline investeeringu tegemisel
- Sammudest, valikutest ja komponentidest uue CIP`i planeerimisel või olemasoleva renoveerimisel.
- Automaatikast ja selle olulisest rollist CIP süsteemi juhtimisel.
- Põgusalt ka pesusüsteemi(de) optimeerimisest.
- Lisaks muid olulisi alateemasid.
11:45 – 12:15 LÕUNAPAUS
12:15 – 13:15 Nõuandeid ja kogemusi pesusüsteemide kasutamisel
Kaido Taavet Christeyns Eesti OÜ müügijuht
Biofilm CIP süsteemides:
- Probleemi tekkimise põhjused
- Biofilmi avastamine
- Testid
- Lahendused
- Aktuaalsed probleemid CIP-is
Pesusüsteemi optimeerimisest toiduaine- ja joogitööstuses
Kaja Lemmik Ecolab Eesti
- juhised ja mõtteharjutus, kuidas CIP pesude optimeerimisele läheneda
13:15 – 13:45 Praktiline näide joogitööstusest
Tarmo Laht A.LeCoq AS tehnoloogia- ja arendusjuht
- praktiline näide tootmisest
13:45 – 13:50 Koolituspäeva kokkuvõte
*Korraldaja võib vajadusel teha päevakavas muudatusi
Koolitusel osalemine on vähese tähtsusega abi. Abisumma ühe osavõtja kohta arvutatakse osavõtjate lõpliku arvu järgi, kuid see ei ületa 270 eurot.
Täienduskoolitus toimub MAK 2014-2020 meetme „Teadmussiirde pikaajaline programm põllumajanduse, toidu ja maamajanduse tegevusvaldkonnas“ toidu ja toiduohutuse valdkonna raames, toetab Euroopa Liit.
Täienduskoolitused on tasuta sihtrühma kuulujale, kui ettevõttel on piisavalt vähese tähtsusega abi (VTA) jääki. Ettevõtja peab pidama tekkepõhist arvestust VTA kasutamise üle. VTA vaba jääki saab kontrollida ka veebilehelt https://fin.ee/riigihanked-riigiabi-osalused-kinnisvara/riigiabi
Kui osaleja ettevõttel ei ole piisavalt VTA vaba jääki, siis arvestatakse riigiabi ning sellisel juhul tuleb ettevõttel esitada enne tegevuse toimumist riigiabi taotlus (vormi saab korraldajalt).
Keskmise suurusega ettevõtja korral toetatakse koolitusel osalemist 60%, mikro-ja väikeettevõtja korral 70% ning suurettevõtja korral 50% ulatuses osaleja kohta. Puudujääv osa tuleb osalejal/ettevõttel endal tasuda.
Lisainfo: Liina Laineveer, Eesti Toiduainetööstuse Liit, Tel. +372 6 484 978, liina.laineveer@toiduliit.ee