Õppereis: Leedu Vabariiki ja messile – “Made in Lithuania 2022”
5. okt. 2022 07:00 - 8. okt. 2022 22:00
2021. aastal alustasid PRIA ja Maaeluministeerium koos Marketingi Instituudiga Eesti toidusektori jaoks programmi Ekspordivägi, mille eesmärk on kasvatada toidusektori rahvusvahelise müügi teadmisi ja oskusi.
Ekspordivägi kutsub Eesti toidutootjaid osalema õppereisil Leedu Vabariiki ja messile “Made in Lithuania 2022” 5.- 8. oktoobril 2022. Registreerida saab kuni 15.08.2022
Ootame reisile toidusektori ettevõtete esindajaid, kes on huvitatud Leedu turule eksportimisest või soovivad leida koostööpartnereid. Läheme ja tutvume oma naabrite toiduturu plaanide, võimaluste ning parimate innovatiivsete praktikatega. Hindame oma ettevõtete konkurentsivõimet läbi turu-uuringu ja tunnetame, milliste toodetega ja kuidas võiksime Leedu turule eksportima hakata. Võimalusel valmistame õppereisiga liitunud ja selleks soovi avaldanud ettevõtetele ette B2B kohtumise.
Õppereisi jaotusmaterjalid on leitavad allolevatel linkidel:
Lithuanian Eco market, Country Report Organic Lithuania: SIIN
LitMEA_2022: SIIN
Retail of food products in the Baltic States: SIIN
Registreerida saab kuni 15.08.2022
Kolmapäev, 5.10.2022
- 7.00 kogunemine Ülemiste keskuse parklas, bussireisi algus Tallinnast
- 9.00 lisapeatus Pärnus, reisijate peale võtmine
- 11.30 saabumine Lätti
- Läti tootmisettevõtte külastus
- Läti kaubanduse turu-uuring oma tootekategoorias, hinna- ja pakendivõrdlus jaeketis
- 18.00 saabumine Leetu Biržai linna. Check in hotelli- ööbimine toimub 2-kohalistes 2 voodiga tubades.
- 19.00 õhtusöök Biržai lossis või “Beer Route” restoranis
Neljapäev, 6.10.2022
- 9.00 – 11.00 Leedu ühe suurima pagaritööstuse Birzuduona (vt tutvustust allpool) külastus
- 12.00 – 13.00 lõunasöök Panevežys’ses restoranis Cicinskas
- 13.30 – 15.00 külmkuivatatud toodete tööstuse Geld Baltic / Supergarden (vt tutvustust allpool) külastus.
- 16.00 Innovatiivse teravilja väärindaja Ekofrisa külastus (vt tutvustust allpool)
- 17.00 saabumine Vilniusesse
- 19.00 õhtusöök Belmontas center
Reede, 7.10.2022
- 10.00 – 11.30 kohtumine Smart Food Cluster esindajatega ja seminar Eesti saatkonnas: Leedu toiduturu ülevaade
- 12.00 – 13.00 seminar: kohaliku jaemüügiketi ostujuhi ülevaade sellest, kuidas ja millistel tingimustel toimub uute toodete valik jaemüügiketis
- 13.30 – 14.30 lõuna Trakais (vana Leedu pealinn)
- 16:00 – 17.30 mõdutööstuse Lietuviskas Midus külastus (vt tutvustust allpool)
- 18.00 saabumine Birstonasse
- 19.00 õhtusöök Vytautas SPA-s
Laupäev, 8.10.2022
- Messi külastus MADE IN LITHUANIA 2022 (Žalgirio arena, Kaunas)
- Lõuna messikeskuses Žalgirio arena
- Reis tagasi Leedu – Tallinn
Reis sisaldab:
- Bussireisi Tallinn – Läti – Leedu – Tallinn
- Messikülastuse pääsmeid
- Ööbimist vastavalt programmile, majutus toimub 2-kohalistes 2 voodiga tubades.
- Toitlustust vastavalt programmile
- Reisikindlustust
Programm täieneb ja täpsustub!
Registreerida saab kuni 15.08.2022
Õppereisil osalemine on tasuta, kuid ettevõtetele arvestatakse selle eest vähese tähtsusega abi (VTA) 1600€ ühe osaleja kohta. Loe VTA kohta täpsemalt SIIT.
Kui peaks juhtuma, et olete end reisile kirja pannud, kuid selgub, et te siiski ei saa osaleda, siis palun teavitage meid esimesel võimalusel, kuid mitte hiljem, kui 7 päeva enne reisi aadressil krista.kulderknup@mi.ee või tel 5076551. Osaleja vahetamine ilma lisakuluta on võimalik kuni 5 päeva enne reisi toimumist.
Kui haigestute vahetult enne reisi, siis on vaja reisitõrke kindlustuse jaoks tõendada haigust oma arsti poolse haiguslehega. Kui jätate reisile tulemata ilma vähemalt 7- päevase etteteatamiseta või vahetult enne reisi haigestumise korral ei esita haiguslehte, tuleb teil tasuda Marketingi Instituudi poolt esitatud arve alusel kogu reisi maksumus ehk 1600€.
Grupijuht Krista Kulderknup, tel +372 5076551
Ettevõtete tutvustus:
Birzuduona on üks Leedu suuremaid ja innovatiivsemaid pagarikodasid. Ettevõte on tegutsenud aastast 1953. Aastakümnete jooksul on töötajate põlvkonnad muutunud, edastades üksteisele teadmisi ja kogemusi, leiva ja selle toodete küpsetamise kõige peenemaid saladusi. Peame kalliks vanu leivaküpsetamise traditsioone, mis on meid tänasesse päeva toonud, samal ajal jätkame innovatsiooni teel.
Külmkuivatud toodete tööstuse Geld Baltic (Supergarden) ettevõtte missiooniks on muuta tervislik söömine nauditavaks ja lihtsaks. Meie visioon on saada maailma juhtivaks külmkuivatatud toidubrändiks. Kas teadsite, et Super Gardenil on maailma kõige laiem tootevalik? Pakume kuni kümmet tootekategooriat: marjad, puuviljad, köögiviljad, liha, suupisted, maitsetaimed ja vürtsid, kohv, tee, kinkekomplektid ja advendikalendrid. Püüame pakkuda lisaväärtust ja luua uusi lihtsaid, maitsvaid ja uuenduslikke tooteid, et muuta tervislik söömine nauditavaks ja lihtsaks. Lisaks meie oma meeskonnaga liitunud teadlastele, kellel on hämmastavaid ideid, teeme koostööd ka erinevate muude teadusasutustega. Oleme suutnud külmutama ka tooteid, mida ükski teine ettevõte ei tee. https://www.supergarden.lt/en
UAB “Ekofrisa” on üks suuremaid teraviljatootjaid Balti riikides. Ettevõte on spetsialiseerunud tatra, odra, nisu, pärlodra ja hernetangude, helveste ja jahu töötlemisele. Kõik tootmises kasutatavad toorained ostetakse otse Leedu põllumajandustootjatelt, tagades seega parima võimaliku kvaliteedi. UAB Ekofrisa asutati 2003. aastal ideega arendada ja toota kõiki tuntud ja orgaanilisi tangutooteid. Ettevõtte tootmisvõimsus on 10 000 tonni tatart aastas. Ainulaadne tootmistehnoloogia võimaldab saavutada kõrge kvaliteediga tulemust. Ettevõte ekspordib üle 82 protsendi toodangust paljudesse välisriikidesse, sealhulgas: Lätti, Eestisse, Saksamaale, Belgiasse, Hollandisse, Taanisse, Prantsusmaale, Tšehhi Vabariiki, Poolasse, Kreekasse, Hispaaniasse, Suurbritanniasse, Iirimaale, Iisraeli, Austraaliasse, USA-sse ja Skandinaavia piirkonna riikidesse.
JSC Lietuviskas midus pruulikoda on tegutsenud alates aastast 1959. Ettevõte toodab alkohoolseid jooke, kasutades autentseid mõdu valmistamise tehnikaid. Mõdu on maailma vanim alkohoolne jook. Seda teati palju varem kui veini või õlut. Teadlased väidavad, et esimene mõdu võis tekkida looduslikult looduslike mesilaste tarudes, kui seda lahjendati vihmaveega. Kui looduslikud fermentatsioonibakterid jõudsid meesse, hakkas see käärima. Seega võisid isegi eelajaloolised mehed mõdu juua, kuigi nad ei teadnud, kuidas seda valmistada.
Toetajad
Teadmussiirde pikaajaline programm toidusektori müügivõime edenduse tegevusvaldkonnas viiakse ellu “Eesti maaelu arengukava 2014–2020” meetme „Teadmussiire ja teavitus“ tegevuse liigi „Pikaajalised programmid“ raames ning seda rahastatakse Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondist (EAFRD).