Tervist toetava toidu arendus seedetrakti mikrobioomi põhjal (veebipõhine tasuline koolitus)
26. veebr. 2021
Täpsem info ja registreerumine SIIN
Seedetrakti mikroobikooslus mängib olulist rolli inimese ainevahetuses. Tasakaalus mikrobioota ei taga ainult korras seedimise, aga ka toimiva immuunsüsteemi, terve südame ja mõistuse.
Mikroorganismidel on kümneid kordi rohkem ensüüme, et lagundada ühendeid, mis peensooles jäävad inimese ensüümide poolt lagundamata. Tänu sellele on bakterid – peamised mikroorganismid seedetraktis, võimelised lagundama need seedumatud toidukomponendid inimesele kasulikeks või kahjulikeks ühenditeks sõltuvalt mikroobikoosluse koostisest.
Oluline tegur mikroobikoosluse kujunemisel on toit. Tänapäeva rafineeritud toitude maailmas jäävad bakterid meie kõhus tihti nälga kasulike toitainete mõttes, sest toidu tootmisprotsessis on bakteritele vajalikud komponendid eemaldatud. Seega on oluline teada, milline on inimese mikrobioota kooslus ja milliste toiduainetega oma soolekooslust tugevana hoida.
4- tunnisel (veebipõhise kontaktõppe vormis) toimuval koolitusel saab teadmisi, millised toidutehnoloogiad tagavad seedetraktibakteritele sobilikud toitained, kuidas lugeda toiduainete pakenditel olevaid koostisi ja kuidas saab teha mikrobioomisõbralikke toiduvalikuid.
Koolitust viib läbi Tallinna Tehnikaülikooli vanemteadur Kaarel Adamberg, Ph.D.
Koolitus toimub koolitusrühma täitumisel 26. veebruaril 2021 kell 10.00-13.30 maaülikooli videosilla vahendusel BigBlueButton (BBB) keskkonnas.
BBB keskkonnas asuva seminariruumi aadress ning juhised seminariruumi sisenemiseks saadetakse koolitusele registreerunutele meilidele.
Sellel koolitusel osalemine on tasuline (66 eurot) ning vajalik on eelregistreerimine.
Koolituse korraldaja:
Eesti Maaülikooli avatud ülikool
Fr. R. Kreutzwaldi 56/1
51006 Tartu,
tel 731 3174
e-post: avayl@emu.ee
http://avatudylikool.emu.ee/