Allikas: Postimees Maa elu 6. detsember 2024. Autor: Keiu Käära, Tartu Biotehnoloogia Park
Novembri lõpus toimunud toiduhäkatonil Hack the Future of Food otsiti lahendusi, kuidas toidusektoris vähendada toidu raiskamist ja toota toitu keskkonda säästvamalt. Häkatoni võitnud BioBite meeskond suutis oma puuviljapulkade ideele leida investori prototüübi väljatöötamiseks juba häkatoni ajal.
Jätkusuutlik toidusüsteem otib uusi lahendusi
Meie praegune toidusüsteem on paljude globaalsete probleemide peamiseks põhjustajaks – alates kliimamuutustest, ressursside ammendumisest ja nende raiskamisest kuni alatoitumuse, rasvumise ja toitumisega seotud haigusteni. Toidusüsteemi keskkonnamõju on tohutu. Näiteks läheb 1/3 kogu maailmas toodetavast toidust läheb raisku, tänane toiduainetööstus kasutab 70% globaalsetest mageveevarudest ning toidu tootmine moodustab 26% kasvuhoonegaaside heitkogustest.
Tuleviku toidusüsteemi kujundamisel on oluline rakendada süsteemset lähenemist, mis hõlmab üleminekut null-jääkidega tootmisele, toetades säästvaid ja taastuvaid põllumajandustavasid, mis vähendavad toidukadusid ja raiskamist ning loovad uusi turge. Kõike seda toetab üleminek ringmajandusele, mis võimaldab ressursside tõhusat taaskasutust, toitainete ringlusse võttu ning kõrvalsaaduste ja ülejääkide uuskasutamist, aidates luua jätkusuutliku ja vastutustundliku toidusüsteemi.
6 meeskonda, 26 tundi innovatsiooni
29. ja 30. novembril toimus EIT Food, Tartu Biotehnoloogia Pargi, Maaelu Teadmuskeskuse (METK) ja Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse (TFTAK) koostöös häkaton „Hack the Future of Food”, mis tõi kokku innovaatoreid, tudengeid, toiduentusiaste ja tööstuse eksperte eesmärgiga leida disainmõtlemise tööriistu kasutades lahendusi toidusektori kriitilistele väljakutsetele.
Napi ööpäeva jppksul lahendasid 6 meeskonda kaht METK-i, kolme TFTAK-i ning ühe enda esitatud väljakutse. Iga meeskond töötas väsimatult selle nimel, et oma ideed ellu viia ja luua praktilisi lahendusi. Häkatoni jooksul kuulati inspireerivaid ettekandeid, vahetati kontakte ja sõlmiti kokkuleppeid ideedega edasi töötada ka pärast häkatoni.
Häkatoni võitjaks kuulutati BioBite, mille meeskond lahendas toiduraiskamise väljakutset ning leidis lahenduseks 100% söödavad ning maitsvad puuviljapulgad.
„Meie puuviljapulkade idee sündis alles eelmisel nädalal ja on veel arendamisjärgus. Meie tiimi teadlased töötavad koostisosade täiustamise kallal, et luua stabiilne ja kvaliteetne toode. Tootmisprotsessis soovime turvaliselt ära kasutada tööstustes üle jäävaid jäätmeid, aidates sellega vähendada toiduraiskamist ja anda väärtuslikule toorainele uue elu,” sõnas BioBite meeskonna esindaja Laura Kuklase.
Rõõmu teeb see, et tiim suutis leida ühe investori prototüübi väljatöötamiseks juba häkatoni ajal. Kuigi investoriga koostöö leidmine on Kuklase sõnul suur samm edasi ja toote arendamine edeneb jõudsalt, on kõikide koostisosade avaldamine hetkel veel natuke liiga vara. „Hetkel keskendume paremate prototüüpide täiustamisele, et viia toode lähemale turule jõudmisele,” lisas ta.
Ideid oli mitmeid
Tartu Biotehnoloogia Pargi mentorlusauhinna pälvis BumpFuel. Tartu Biotehnoloogia Park töötab teadliku toitumise edendamise nimel, pakkudes tuge isikupärastatud toodete ja juhiste väljatöötamisel, mis suunavad tarbijaid tervislikuma ja keskkonnasäästlikuma toitumise poole. Seetõttu otsustati anda mentorlusauhinna BumpFuel tiimile. BumpFuel loob teaduspõhise veebiplatvormi, mis annab personaalseid toitumissoovitusi tulevastele emadele kogu raseduse vältel. Meeskond oli põhjalikult läbi töötanud konkurendid ning plaanivad lähitulevikus kohtumist ka juba ühe olemasoleva rasedusäpi tiimiga.
TFTAK-i eriauhinna sai VFM meeskond, kelle äriideeks oli vertikaalse farmi lahenduse väljatöötamine, mis võimaldab toota toitu väiksematel maa-aladel, kasutades selleks vähem ressursse, nagu vesi ja energia. Koostöös TFTAK-iga loodetakse täpsustada valkude ekstraheerimise tehnoloogiaid, et oma ideed edasi arendada.
Teisi häkatonil esitatud ideid:
- parandada tarbijate arusaamist „Parim enne” ja „Kõlblik kuni” kuupäevadest, et vähendada toidu raiskamist;
- veebiplatvorm, mis kuvab kohvikutes ja restoranides pakutavate toitude koostise info QR-koodide kaudu, muutes väljas einestamise lihtsaks ka neile, kes soovivad teadlikumalt toituda;
- AI-põhine personaalse toitumise rakendus, mis soodustab kohalike ja jätkusuutlike toiduvalikute kasutamist.
Enamik meeskondi plaanib oma ideedega edasi töötada. Nende järgmine samm on oma ideed veel rohkem läbi mõelda ja edasi arendada ning osaleda jaanuari lõpus toimuval sTARTUp Day ärifestivalil, et leida koostööpartnereid ja investoreid.
Mis on häkaton?
- Eesti keelde sulandunud sõna häkaton tuleb inglise keelsest sõnast hackathon, mis omakorda on tekkinud sõnade hack ja marathon sümbioosist. Sealhulgas mõeldakse hack’i all probleemi läbi hammustamist.
- Tüüpiline häkaton on üritus, kus eri huvipooled saavad kokku, et meeskondades intensiivselt koos töötades lühikese aja jooksul leida lahendus mingile valdkondlikule probleemile. Tavaliselt algab üritus päevakava tutvustamisega, teema ja probleemi defineerimisega, valdkonna ekspertide esinemistega inspiratsiooni tekitamiseks ning ajaliselt piiratud sessioonidest.
- Esmalt algavad need ideede esitlusega, meeskondade moodustamisega ning jätkuvad lahenduste välja pakkumisega, nende sobivuse, elluviimise võimalikkuse ja tehnilise korralduse hindamisega, lahenduste testimisega ning lõpuks lahenduse tutvustamisega žüriile. Meeskondi toetavad erinevate alateemade valdkondlikest ekspertidest mentorid.
Mis on EIT Food?
EIT Food (https://www.eitfood.eu/) , üks Euroopa Innovatsiooni- ja Tehnoloogiainstituudi innovaatikakogukondadest, on üle-euroopaline toidusektori ettevõtlusele ja innovatsioonile keskendunud konsortsium.
Innovatsiooni ja ettevõtluse edendamiseks kogu Euroopas loob EIT Food mitmeid toidusektori osapooli kaasava uuendusliku kogukonna, mis koosneb erinevatest toidusektori partneritest. Euroopa Innovatsiooni- ja Tehnoloogiainstituudi (EIT), sõltumatu Euroopa Liidu asutuse toel investeeritakse projektidesse, organisatsioonidesse ja üksikisikutesse, kes jagavad EIT Foodi eesmärke tervisliku ja jätkusuutliku toidusüsteemi arendamise nimel.
Postitust toimetas H.Tamsalu