Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK) korraldas ülemaailmsel toiduohutuse päeval, 7. juunil 2024 hübriidkonverentsi “Teaduspõhine toiduohutus”. Konverentsil, mis tõi kokku teadlased, poliitikakujundajad ja toidutööstuse esindajad, kuulati uusimaid teadussaavutusi toiduohutuse valdkonnas ja arutleti selle üle, kuidas neid teadmisi praktikas rakendada.
„Sel aastal kuuendat korda peetav ülemaailmne toiduohutuse päev on pühendatud toiduohutusega seotud juhtumitele. Meie pühendame oma toiduohutuse päeva pigem juhtumite ennetamisele,“ ütles Meeli Lindsaar, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja toiduvaldkonna juht.
Konverentsil rõhutati teadusuuringute olulisust toiduohutuse tagamisel. „Eesti teadlaste üle on põhjust uhke olla, sest nad on teinud mitmeid olulisi avastusi toiduohutuse vallas, mis on pälvinud tunnustust üle maailma. Meie teadlaste abil välja töötatud tootearendused on jõudnud poelettidele ja nendest toodetest on saanud tarbijate igapäevased lemmikud,“ lisas Lindsaar.
Konverentsi päev algas uudistega laiast maailmast ja lõppes ettekandega teistmoodi hügieenist. Konverentsi täisprogrammi ja esinejatega saab tutvuda EPKK veebil.
- Ülevaade toiduohutusest meil ja mujal. Anneli Tuvike, Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonnajuhataja asetäitja
- Toiduohutuse poliitikate ühtlustamine ja koostööprojektid Euroopa Liidus. Veronica M.T. Lattanzio, Itaalia riiklik teadusnõukogu, FoodSafety4EU koordinaator
- Kaasaegse, interdistsiplinaarse kuluefektiivse toiduohutuse ja toidu kvaliteedi seireprogrammi disainimine toidutööstustele.. Epp Songisepp PhD, BioCC vanemteadur
- Toiduohutuse kultuur. Katrin Laikoja, mag (tehn), Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi toiduhügieeni ja rahvatervise õppetooli lektor
- Teaduspõhine riskihindamine. Mari Reinik, LABRIS Riigi Laboriuuringute ja Riskihindamise Keskus (LABRIS) riskihindamise osakonna juhataja
- Teistmoodi hügieen. Kaisa Vooremäe, Riigi Infosüsteemi Ameti analüüsi- ja ennetusosakond ennetusjuht
Konverentsi modereeris Rain Kuldjärv, Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus AS teadur.
Sündmus toimub MAK 2014-2020 „Teadmussiirde pikaajaline programm põllumajanduse, toidu ja maamajanduse tegevusvaldkonnas“ raames. Rahastamisallikas: Euroopa Maaelu Põllumajandusfond (EAFRD).